Omáčky?!
Nie je omáčka ako omáčka
Sortiment s pochutinami v potravinách je v súčasnosti taký pestrý, že si z nich bez problémov vyberie aj žena, ktorá dbá o zdravú životosprávu. Len treba vedieť hľadať a nenechať sa nachytať na lacných trikoch predajcov, ako sú napríklad nápisy „Light“.
Verte až tomu, čo vám povie zloženie. Ak je na popredných miestach rastlinný olej, cukor či kukuričný škrob, viete, že to nebude najzdravšia voľba.
Salsujte!
K najzdravším omáčkam patrí nepochybne španielska salsa. Základná salsa obsahuje paradajky, papriku a korenie. K tomuto receptu sa potom pridávajú ďalšie prísady, populárny je napríklad cesnak, čili papričky, ale aj o niečo exotickejšie mango, avokádo či citrusy.
Najobľúbenejšia salsa fresca je typickým spestrením jedál mexickej kuchyne, jej uplatnenie je však oveľa širšie než len pri tortilách. Zeleninový základ robí z tejto omáčky výbornú a hlavne ľahko stráviteľnú pochutinu. Ak máte chuť, tu je náš recept:
Suroviny: 3 paradajky, 1 cibuľa, 3 čili papričky (bez semienok), 2 PL nasekaného koriandru, 2 PL olivového oleja, 1 ČL soli, 2 PL šťavy z limetky (môže byť aj citrón).
Postup: Podobne ako v prvom recepte vás nečaká nič iné ako mixovanie. Hotovú salsu prikryte a uložte do chladničky. Pre výraznejšiu chuť ju môžete dodatočne občasne premiešať.
Hutné je tučné
Pozor na dressingy s krémovým základom. Obyčajne sú plné majonézy a teda aj nezdravého nasýteného tuku. Ak obedujete v reštaurácii, najistejšie je objednať si dressing k jedlu zvlášť. Uvidíte, že pre chuť vám z neho bude stačiť aj polovica.
Keď ste doma, snažte sa namiesto dressingov využívať skôr čerstvé bylinky alebo malé množstvo ochuteného olivového oleja.
Približné kalorické hodnoty najobľúbenejších omáčok a dressingov:
(údaje predstavujú počet KJ na 100g pochutiny)
Worcesterova omáčka – 320
Kečup – 430
Plnotučná horčica – 520
Sójová omáčka – 580
Jogurtový dressing – 980
Marináda na grilovanie – 1080
Paradajková omáčka – 1460
Sviečková omáčka – 1670
Syrová omáčka – 1940