Chlieb. Jesť či nejesť?
Najdôležitejší druh chleba, ktorý by sa mal stratiť z vašej stravy je biely, z rafinovanej múky. Radí sa totiž medzi sacharidy s vysokým glykemickým indexom a podporuje nadmerné vylučovanie inzulínu.
Pri výbere chleba na chudnutie treba mať kľúč, a to vyberať si najmä kvalitný chlieb, ktorý je plný minerálov a vitamínov, vlákniny, a má nízky glykemický index.
Rady pri výbere chleba:
1. skontrolujte nutričné hodnoty na etikete a hľadajte slovo celozrnný,
2. vyberajte si chlieb s nízkym glykemickým indexom, a naklíčenými zrnami,
3. celozrnné chleby zvyčajne obsahujú viac vlákniny,
4. nenechajte sa popliesť slovom - obohatený,
5. nepozerajte sa na farbu chleba, ale na zoznam zložiek (mnohí výrobcovia aj rafinovanú múku zafarbia, aby chlieb vyzeral byť tmavý, a tým zdravší a diétnejší),
6. celozrnný chlieb by mal byť mierne ťažší ako biely, vzhľadom k vyššiemu obsahu vlákniny a celých zŕn.
Výskum jasne ukazuje, že celozrnné potraviny sú optimálnejším zdrojom výživy, vhodným zdrojom paliva, a dokonca slúžia aj na chudnutie.